Statiegeld op blikjes tegen zwerfafval

Aldi staat niet afwijzend tegenover een systeem waarbij ook over kleine flesjes en blikjes statiegeld kan worden gerekend. Het is de eerste supermarkt die zich hierover uitspreekt, terwijl branchevereniging CBL juist tegenstander van de uitbreiding is.

In de Tweede Kamer is donderdag een hoorzitting over een nieuw statiegeldsysteem gehouden. Uit onderzoek van bureau CE Delft blijkt volgens BNR dat er daardoor zeventig tot negentig procent minder blikjes en flesjes in het milieu zouden belanden. CBL heeft het over slechts negen procent minder zwerfafval en stelt dat het de supermarkten te veel zou kosten. Zo moet er meer apparatuur en personeel komen, terwijl ook de administratiekosten stijgen.

Rob Buurman, directeur van milieucoalitie Recycling Netwerk, ziet het als een goed teken dat Aldi niet negatief staat tegenover meer statiegeldproducten. Hij erkent dat supermarkten daarvoor moeten investeren, maar stelt dat ze er tegelijkertijd geld aan verdienen. “Wanneer zij meer plastic flesjes en blikjes inzamelen, krijgen zij meer geld voor de materialen die gerecycled worden.” Daarnaast wijst hij op de extra inkomsten doordat een deel van de consumenten de producten niet terugbrengt.