Stichting Gouda Schoon bij opschoondag Goudse binnenstad

Afgelopen zaterdag 1 mei hielden de ondernemers van de Goudse binnenstad een opschoondag. Met talloze vrijwilligers werd papier en ander afval opgeruimd. Ook werden de plantenbakken voorzien van nieuwe bloemen en werden vlaggen aan de winkelpuien vervangen door nieuwe vlaggen met de kreet: ‘Gouda, Cheese Capital of the world’.

Natuurlijk was de Stichting Gouda Schoon ook ingeschakeld. Barry, één van de stadsschoonmakers op zondagochtend voor het opruimen van zwerfafval, stond paraat met de bakfiets om dode plantenbakken naar een afgesproken verzamelpunt op de Kleiweg/Hoogstraat te brengen waar ze werden vervangen met nieuwe bloeiende plantjes.
Daar stonden wethouders, de centrummanager, vrijwilligers en diverse binnenstadsondernemers klaar om de bakken weer op te knappen.

Statiegeld op blikjes tegen enorme vervuiling

Tegen de afspraken met het bedrijfsleven in drukt het demissionaire kabinet de invoering van statiegeld op blikjes door. De inzameling van blikjes start op 31 december 2022.
Voor consumenten betekent dit dat er voor ieder blikje frisdrank minimaal 15 cent extra moet worden afgerekend aan de kassa. Wie het blikje inlevert bij een afnamepunt in de supermarkt krijgt het bedrag weer terug.

De invoering van statiegeld op blikjes betekent een logistieke nachtmerrie voor frisdrankfabrikanten en supermarkten, aldus de Financieele Telegraaf. Voor plastic flessen bestaat er al jaren een systeem, maar voor blikjes moeten compleet nieuwe apparaten worden aangeschaft. Verder stijgen de personeelskosten.

Afgelopen oktober besloot het kabinet om statiegeld op blikjes voorlopig nog niet in te voeren. Fabrikanten kregen nog een jaar de tijd om te zorgen dat het verpakkingsmateriaal voor 70 procent uit het zwerfvuil moet verdwijnen.
Maar afgelopen maandag heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) deze afspraak eenzijdig opgezegd. Volgens de D66-bewindsvrouw is het aantal blikjes in zwerfvuil over heel 2020 juist toegenomen en ze concludeert dat het doel voor dit jaar ’onhaalbaar is’.

Online zorgt voor veel kartonafval

De online koopwoede zorgt voor vollere afvalbakken met karton en plastic. Door die toename hebben afvalverwerkers het daardoor extra druk. “Huishoudelijk karton neemt toe. Was het eerst zeventig procent papier en dertig procent karton, is dat nu 50/50”, zegt afvalverwerker Suez tegen RTL Nieuws.

PostNL noteerde voor het derde kwartaal op rij een groei van zeventien procent in het aantal pakketjes. Ook de vele maaltijden die bezorgd worden, zorgen voor extra karton. McDonald’s laat weten 3,5 keer zoveel te hebben bezorgd dan vorig jaar. Bij Domino’s zijn ook tweeduizend extra bezorgers aangenomen afgelopen jaar en ook de pizzaketen verpakt zijn eten in papier en karton.

Door al die bezorgdiensten stijgt de afvalberg. Afvaldienst Rova uit Amersfoort spreekt zelfs van een trendbreuk. Het bedrijf zag afgelopen jaren de hoeveelheid karton en papier afnemen, maar door corona is die daling sinds maart omgezet in een stijging. “Inmiddels is het weer stabiel, maar de dalende trend is voorbij.”

In de Goudse binnenstad zorgt de Stichting Gouda Schoon (SGS) voor het ophalen van afval. Door de toenemende bezorgdiensten van de horeca valt ook hier te zien dat er veel afval en vooral ook papier en karton wordt aangeboden. SGS heeft inmiddels ruim 60 deelnemers. Van partner Beelen zijn recent de laatste 30 klanten van Beelen in de binnenstad overgenomen.

Onjuiste registratie gerecycled Nederlands plasticafval

Nederlands plasticafval dat verbrand of gestort wordt, bijvoorbeeld in het buitenland, telt vaak als gerecycled mee in de statistieken. In Nederland wordt alleen het gesorteerde afval net voor de recycling gemeten, maar niet wat er daadwerkelijk is gerecycled. Dat melden NRC en het journalistencollectief Lighthouse Reports zondag op basis van eigen onderzoek.

Er is volgens de krant een gebrekkige registratie als het aankomt op het Nederlandse plasticafval. Ook ontneemt de internationale handel in het afval het zicht op wat er gebeurt met het plastic.

Zo ligt het gewicht van de gesorteerde balen plastic vaak vele malen hoger, doordat er nog vocht en vuil in zitten. Ook wordt in Nederland plasticafval naar het buitenland geëxporteerd om daar te worden verwerkt. Er wordt vervolgens alleen niet gecorrigeerd als blijkt dat niet alles daar gerecycled is, bijvoorbeeld als een deel wordt verbrand.

Plasticafval dat naar landen buiten de Europese Unie gaat, staat in Nederland altijd als gerecycled geregistreerd vanwege regelgeving. NRC publiceerde vrijdag echter nog hoe Nederlands plasticafval in Turkije blijkt te zijn gedumpt.

’52 procent van Nederlands afval gerecycled’
Het Afvalfonds, dat alle recycling registreert, stelt volgens de krant dat 52 procent van het Nederlandse huishoudelijk en bedrijfsafval uiteindelijk wordt gerecycled. Dat percentage moet volgens recent Wagenings onderzoek eigenlijk een kwart lager te liggen.

Project Stichting Gouda Schoon opgenomen in tien best practices

Gemeenten maken op dit moment plannen voor de invoering van een zero-emissiezone voor Stadslogistiek. Bij deze plannen spelen goed functionerende, levensvatbare voorbeelden van efficiënte en duurzame Stadslogistiek een belangrijke rol, omdat ze laten zien dat zero-emissie stadslogistiek mogelijk is en al plaatsvindt.

Er is nu een lijst opgesteld door Rijkswaterstaat en het Ministerie van I&W met Best Practices, zodat gemeenten succesvolle voorbeelden uit andere steden kunnen kopiëren en zelf implementeren. In deze lijst is ook het ‘Project Afval Binnenstad Gouda’ opgenomen. Stichting Gouda Schoon en gemeente Gouda zijn er trots op dat het is aangemerkt als Best Practice en als zodanig gedeeld is met alle gemeenten in Nederland.

Voor het afvalproject in de Goudse binnenstad werkt de Stichting Gouda Schoon samen met de gemeente Gouda (o.a. steun en support van Handhaving), met Promen (chauffeur en huur elektrisch wagentje) en Beelen (perscontainer en afval).

Inmiddels sluiten steeds meer kleine maar ook grote horecazaken in de Goudse binnenstad zich aan bij het project. Recent werden Central, Swing, Belvedere en Casa Chow deelnemer.

Lees hier de volledige Lijst Best Practices

Goudse Cheese Experience nieuwe klant SGS

Het aantal deelnemers aan het (bedrijfs-)afvalproject van de Stichting Gouda Schoon (SGS) groeit gestaag. Recent heeft een aantal horecazaken aan de Wijdstraat zich aangemeld. Ook het nieuwe Indonesische eetcafé Nusa aan Achter de Kerk is aangesloten.

Een week geleden is de stichting benaderd door de Cheese Experience die begin volgend jaar de deuren opent in het voormalige kazernegebouw aan de Agnietenstraat. Na een bezoek met uitleg aan de initiatiefnemers heeft de Cheese Experience zich direct aangesloten. ‘Dat zijn wij ook wel aan jullie mooie stads-initiatief verplicht’, aldus de vertegenwoordigers van de experience. Dezelfde ochtend van deelname stond het oud papier en karton al buiten om te worden opgehaald.
Dit argument van solidariteit heeft de stichting vaker gehoord. Ook Guesthouse de Utrechtsche Dom aan de Geuzenstraat en de St. Janskerk gaven dezelfde reactie bij deelname.

Het zou met name andere grote horecazaken die nog niet zijn aangesloten, sieren als zij zich eveneens zouden aansluiten.

McDonald’s streeft naar fors minder plastic

Er moet in Europa minder plastic worden gebruikt en meer verpakkingen moeten worden gerecyled. Dat is het doel van een innovatieprogramma dat door McDonald’s is opgezet.

Onderdeel van het zogenoemde platform Better M is een nieuwe verpakking zonder deksel voor de McFlurry. Die wordt in heel Europa ingevoerd, dus ook in de 250 restaurants in Nederland. Verder worden onder meer alternatieven voor de plastic McFlurry-lepel getest en wordt geëxperimenteerd met een nieuw papieren rietje.

In Nederland zijn in de zomer de ballonnen in het Happy Meal al vervangen door maskertjes van gerecycled papier. Zo’n tien restaurants hier doen testen op het gebied van duurzaamheid. Zo bieden ze dekseltjes alleen op verzoek aan en hebben ze herbruikbare koffiebekers. Ook zegt McDonald’s verder te werken aan verduurzaming van voorverpakte producten, zoals sap- en smoothieflesjes die zijn gemaakt van 100 procent gerecycled plastic.

Door de afschaffing van de McFlurry-deksels in alle Europese filialen wordt volgens McDonald’s per jaar meer dan 1200 ton plastic bespaard. De invoering van deksels op basis van vezels voor alle koude dranken in Frankrijk levert een besparing van 1100 ton op. Het doel van McDonald’s is om in 2025 alleen nog verpakkingen te gebruiken die gemaakt zijn van gerecycled, hernieuwbaar of gecertificeerd materiaal.

Verdere ontwikkeling op het gebied van papieren bierflesjes

Chemiebedrijf Avantium gaat aan de slag met de productie van biologisch afbreekbare verpakkingen voor onder meer bier en frisdrank. Het aan de beurs in Amsterdam genoteerde bedrijf tekende een overeenkomst met The Paper Bottle Company (Paboco). De kennis en kunde van Avantium wordt gebruikt om de flesjes gasdicht te houden. Dit meldt de Telegraaf afgelopen week.

Avantium zorgt er met een dunne laag PEF (polyethyleenfuranoaat) voor dat de flessen een zogeheten hoge barrière-eigenschap krijgen. Die eigenschap is nodig voor bier en koolzuurhoudende frisdranken. Tegen 2020 staan de eerste test met de flesjes die zijn voorzien van een PEF-laag op de rol.

Andere partners van de Paboco zijn onder meer biermaker Carlsberg, de Europese tak van frisdrankreus Coca-Cola, cosmeticaproducent L’Oreal en drankenfabrikant The Absolute Company.

Ook de Stichting Gouda Schoon juicht deze ontwikkeling toe. ‘Het is verbijsterend om te zien hoeveel weggegooide lege glazen bierflesjes wij iedere zondagochtend in de Goudse binnenstad vinden. In vensterbanken van etalages buiten in winkelstraten, op de grond, in plantenbakken, rond de St. Janskerk. Overal. En deze zondagmorgen overal in de binnenstad heel veel kapot gegooide groene Heineken-flesjes. Wat daar nu de lol van is’, zo laat de stichting weten.

Aldi laat kleding maken van gerecyclede plastic flessen

Supermarktketen Aldi lanceert een kledingcollectie gemaakt van gerecyclede petflessen. De lijn is ontwikkeld in samenwerking met het duurzame merk Trashcode en is vanaf 5 oktober verkrijgbaar, zo is te lezen op de website van de discountketen.

De kledingstukken van ‘Aldi x Trashcode’ zijn gemaakt van gerecycled polyester, waarbij een deel vervaardigd is uit Chinese petflessen. In totaal zijn er voor de totstandkoming van de collectie 536.914 flessen geraapt uit zwerfvuil in het Aziatische land. Volgens Aldi kost de productiewijze van gerecycled polyester zeventig procent minder energie, 75 procent minder CO2 en 86 procent minder water ten opzichte van traditionele polyester.

Kwalitaria in Emmen verzamelt duizenden petflessen

Peter Boonstra van Kwalitaria de Bikbar in Emmen heeft een mijlpaal bereikt met de inzameling van 45 duizend petflessen in een jaar. De cafetariahouder wil nog meer plastic recyclen en zijn plannen uitrollen over heel Emmen. ‘Ondernemers kunnen serieus geld besparen.’ Dit staat in de Snackkoerier.

Bij Kwalitaria de Bikbar in Emmen staat sinds een jaar een speciale bak voor petflessen voor de deur, de zogenaamde PETman. ‘En niet alleen flesjes uit mijn bedrijf gaan daarin. Er komen ook mensen met grote tassen vol flessen. Het is een domino-effect’, zegt eigenaar Peter Boonstra. Zo heeft de cafetaria in een jaar tijd 45 duizend flesjes verzameld. In de PETman kunnen zo’n 250 flesjes.
Voor het ophalen van de flesjes heeft Boonstra de samenwerking gezocht met Toolbox, een plaatselijke sociale werkplaats. ‘Dat zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij komen de flesjes ophalen met elektrische tuktuks. Die mensen zijn heel blij dat ze op die manier weer onderdeel uitmaken van de maatschappij. Ik geef ze een ijsje als beloning, bij de bakker krijgen ze een croissantje en van de bioscoop af en toe een bioscoopkaartje.’
De flesjes gaan via afvalbedrijf Suez naar recyclebedrijf Morssinkhof die de flesjes wast en versnippert. De korrels gaan vervolgens naar fabrikant Cumapol, die er onder meer nieuwe petflessen van maakt. Al deze bedrijven zijn gevestigd in Emmen.

‘Het grootste voordeel voor ondernemers is dat ze op deze manier geld besparen’, zegt Boonstra. ‘Als je alles op één hoop gooit, zit daar veel lucht bij. Nu ik de petflessen apart houd, hoeft het afval veel minder vaak opgehaald te worden. Ik bespaar zo €750 op jaarbasis.’
Kwalitaria de Bikbar houdt verschillende soorten plastic afval apart. ‘Jerrycans, sauzenemmers en overall plastic. Olie- en sauzenemmers worden ook versnipperd om nieuwe emmers van te maken. We zijn ook bezig om patatzakken en ijsmixzakken circulair te krijgen.’

Boonstra hoopt dat meer bedrijven zich aansluiten. ‘Ik vind persoonlijk dat we gezamenlijk hierin moeten investeren, zodat bijvoorbeeld de eerstvolgende tuktuk een grotere is.’ De ondernemer heeft ook contact met staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Milieu en de provincie Drenthe over de plannen, zo laat Boonstra weten.