Online zorgt voor veel kartonafval

De online koopwoede zorgt voor vollere afvalbakken met karton en plastic. Door die toename hebben afvalverwerkers het daardoor extra druk. “Huishoudelijk karton neemt toe. Was het eerst zeventig procent papier en dertig procent karton, is dat nu 50/50”, zegt afvalverwerker Suez tegen RTL Nieuws.

PostNL noteerde voor het derde kwartaal op rij een groei van zeventien procent in het aantal pakketjes. Ook de vele maaltijden die bezorgd worden, zorgen voor extra karton. McDonald’s laat weten 3,5 keer zoveel te hebben bezorgd dan vorig jaar. Bij Domino’s zijn ook tweeduizend extra bezorgers aangenomen afgelopen jaar en ook de pizzaketen verpakt zijn eten in papier en karton.

Door al die bezorgdiensten stijgt de afvalberg. Afvaldienst Rova uit Amersfoort spreekt zelfs van een trendbreuk. Het bedrijf zag afgelopen jaren de hoeveelheid karton en papier afnemen, maar door corona is die daling sinds maart omgezet in een stijging. “Inmiddels is het weer stabiel, maar de dalende trend is voorbij.”

In de Goudse binnenstad zorgt de Stichting Gouda Schoon (SGS) voor het ophalen van afval. Door de toenemende bezorgdiensten van de horeca valt ook hier te zien dat er veel afval en vooral ook papier en karton wordt aangeboden. SGS heeft inmiddels ruim 60 deelnemers. Van partner Beelen zijn recent de laatste 30 klanten van Beelen in de binnenstad overgenomen.