Statiegeld op blikjes tegen enorme vervuiling

Tegen de afspraken met het bedrijfsleven in drukt het demissionaire kabinet de invoering van statiegeld op blikjes door. De inzameling van blikjes start op 31 december 2022.
Voor consumenten betekent dit dat er voor ieder blikje frisdrank minimaal 15 cent extra moet worden afgerekend aan de kassa. Wie het blikje inlevert bij een afnamepunt in de supermarkt krijgt het bedrag weer terug.

De invoering van statiegeld op blikjes betekent een logistieke nachtmerrie voor frisdrankfabrikanten en supermarkten, aldus de Financieele Telegraaf. Voor plastic flessen bestaat er al jaren een systeem, maar voor blikjes moeten compleet nieuwe apparaten worden aangeschaft. Verder stijgen de personeelskosten.

Afgelopen oktober besloot het kabinet om statiegeld op blikjes voorlopig nog niet in te voeren. Fabrikanten kregen nog een jaar de tijd om te zorgen dat het verpakkingsmateriaal voor 70 procent uit het zwerfvuil moet verdwijnen.
Maar afgelopen maandag heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) deze afspraak eenzijdig opgezegd. Volgens de D66-bewindsvrouw is het aantal blikjes in zwerfvuil over heel 2020 juist toegenomen en ze concludeert dat het doel voor dit jaar ’onhaalbaar is’.