Rechter vindt reclame tegen PET-flessen toegestaan

Een groep producenten van gebottelde frisdranken heeft een rechtszaak tegen het bedrijf SodaStream verloren. Zij klaagden het bruiswatermerk aan vanwege reclames waarin SodaStream zegt dat plastic wegwerpflessen schadelijk zijn voor het milieu.
Het Brusselse Hof van Beroep verwierp het verzoek van frisdrank- en waterbottelaars Coca-Cola, Danone, Nestlé Waters en Spadel om de campagne van SodaStream te verbieden. De bottelaars noemden de reclamefilmpjes “vernederend voor consumenten van plastic” en wilden ze verbieden via een dwangsom van 50.000 euro per dag publicatie.

Volgens het Hof van Beroep zijn de video’s niet schadelijk en misleidend, maar slechts gericht op de negatieve impact die de PET-flessen hebben op het milieu. De filmpjes geven juist “essentiële en maatschappelijk relevante informatie”, staat in het vonnis.

SodaStream is een van oorsprong Israëlisch bedrijf dat apparaten maakt waarmee mensen thuis koolzuur aan water en frisdrank kunnen toevoegen. De apparaten werken met herbruikbare flessen. SodaStream presenteert die apparaten in de campagnes als milieuvriendelijk alternatief voor plastic wegwerpflessen.

Vorige maand werd SodaStream overgenomen door frisdrank- en snackfabrikant PepsiCo.