Probleem van zwerfafval aanpakken bij de bron

Zwerfafval in Nederland is een probleem. Hardnekkige uitzonderingen daargelaten, willen de meeste mensen geen smeerboel van rond gewaaid papier en andere troep.
Maar zeker naarmate het gebied wat anoniemer wordt, ziet men de bereidheid afnemen om de rotzooi zelf op te ruimen. In de eigen woonstraat wordt minder snel iets op de grond gegooid dan in een drukke winkelstraat.
En als mensen bereid zijn een eind(je) te lopen om hun papier naar een speciale papiercontainer te brengen, dan is de teleurstelling dat die container weer niet op tijd geleegd is groot. En die teleurstelling uit zich dan in het bijplaatsen van hun papier bij de volle container in plaats van het weer mee terug te nemen naar huis. En zo ontstaat zwerfafval.
Een van de bronnen die aangepakt moet worden is het tijdig legen van glasbakken en papiercontainers. Daar moeten gemeenten en andere verantwoordelijken in het openbare gebied extra alert op zijn. Er zijn technische snufjes genoeg om ervoor te zorgen dat er ergens een lampje gaat branden als de glasbak of papiercontainer voor tachtig procent vol is en nodig geleegd moet worden.
Als de overheid en het bedrijfsleven daarin nu eens investeren, spaart dat veel geld dat anders aan het opruimen van zwerfafval zou moeten worden besteed.
Op de foto een volle papiercontainer in de binnenstad van Gouda.