Modemerken gaan kleding produceren van plastic afval

Claudia Sträter, Promiss, Expresso, Steps, Wehkamp en Oilily lanceren later deze maand een volledig gerecyclede herfst- en wintercollectie. De kleding is gemaakt in samenwerking met Waste2Wear, dat in totaal ruim twee miljoen plastic flessen in de collecties heeft verwerkt.

De collecties bestaan onder meer uit dames- en outdoorkleding, kinderjassen en tassen. In totaal gaat het om ruim honderdduizend items, die zijn gemaakt van RPET (gerecycled polyester). Dertig procent van dit plastic is afkomstig uit de oceaan en zeventig procent van vuilstortplaatsen.

De items zijn vanaf half augustus verkrijgbaar in Nederland en België. Volgend jaar wordt ook een kinderwagen van Joolz van gerecycled materiaal op de markt gebracht.

Waste2Wear wil de modesector – ‘een van de meest vervuilende industrieën ter wereld’ – laten zien dat er van plastic afval ook iets moois is te maken. “Om echt impact te maken, moeten we de handen ineenslaan met grote spelers én transparant zijn over het productieproces”, aldus ceo Monique Maissan.