Alleen supermarkt Ekoplaza voorstander van statiegeld

Bijna alle supermarktketens zijn tegen de invoering van statiegeld voor blikjes en kleine flesjes. Alleen Ekoplaza spreekt zich expliciet als voorstander uit, zo blijkt uit een peiling van Greenpeace.

De meeste supermarktketens scharen zich achter het standpunt van brancheorganisatie CBL, dat tegen de uitbreiding van het statiegeldsysteem is. Bioformule Ekoplaza zegt dat zijn voorkeur uitgaat naar een verpakking die geen schade kan aanrichten aan het milieu. “Dit is echter technisch nog niet mogelijk bij PET, waardoor statiegeld naar onze kennis het beste alternatief is.”

Naast Ekoplaza comformeren ook Aldi en Lidl zich niet aan het CBL-standpunt. Beide discounters nemen een neutraal standpunt in. “Indien besloten wordt dat het statiegeldsysteem in Nederland wordt uitgebreid, dan zullen wij daar op gepaste wijze gehoor aan geven”, laat een woordvoerder van Lidl weten. Aldi zei eerder al niet afwijzend te staan tegenover een systeem waarbij ook over kleine flesjes en blikjes statiegeld kan worden gerekend.

CBL vreest dat uitbreiding van het statiegeldsysteem supermarkten te veel kost en verwacht dat de effecten op de hoeveelheid zwerfafval beperkt zullen zijn. Onlangs maakte de statiegeldalliantie van Recycling Netwerk Benelux bekend de steun van 29 gemeenten uit Nederland te hebben. Onder meer grote steden als Amsterdam, Utrecht en Haarlem scharen zich achter het initiatief, dat statiegeld op kleine flesjes en blikjes wil invoeren.